Nominatie Prinsensprookje

Een enorme eer, Het Prinsensprookje: het hele verhaal (6+) is genomineerd voor de Niekie van den Berg Prijs! We zijn erg verheugd deze nominatie te ontvangen en kijken uit naar de uitreiking op 4 juni.

Tekst gaat verder onder foto  © Moon Saris

Nominatie
Artistiek leider Tim Schouten: “Ik ben erg trots op deze nominatie die naast de waardering voor de voorstelling ook waardering uit voor ons ondernemerschap als Dear T,. We hebben een fantastisch mooi sprookje ontwikkeld over de liefde die voor iedereen anders is en waar we nog heel veel mensen mee gaan bereiken. Ik ben trots op het feit dat we deze voorstelling nu spelen zonder afhankelijk te zijn van subsidies. We kunnen zo jonge kinderen blijven bereiken met een sprookje waarin het de normaalste zaak van de wereld is dat Harrie met Gijs trouwt. Of we het nu spelen in Utrecht, Kampen, België of Volendam, elke keer is de bruiloft op het eind weer een feest!”

Annemieke Zwierenga die Het Prinsensprookje nomineerde: “Juist voor deze theatermakers, die stad en land afreizen, vaak meer dan 100 voorstellingen per seizoen spelen en daarmee duizenden kinderen uit elke laag van de bevolking bereiken, is deze mooie prijs bedoeld”.

Week van de Lentekriebels
Afgelopen week was er veel te doen rondom de week van de Lentekriebels waarin op veel scholen onder andere aandacht is voor seksuele diversiteit. Schouten: “We stuiten weleens op weerstand van volwassenen die de school van hun kinderen mailen als ze over het sprookje horen, maar we zien vooral veel openheid. De meeste kinderen begrijpen na even doorvragen dat het heel logisch is dat je trouwt met degene die het beste bij je past. Na de voorstelling hebben we daar met schoolklassen ook altijd een nagesprek over, wat erg waardevol is. Daar komen reacties voorbij als: “Da’s heel normaal!” en “Ik val ook op jongens!” tot “Jongens horen niet met elkaar te kussen” en vragen over of Harrie en Gijs in het echt ook verliefd zijn op elkaar. Dat levert mooie en open gesprekken op, waarmee we proberen bij te dragen aan het normaliseren van homoseksualiteit.”

Over de Niekie van den Berg Prijs
 Theatermaakster Niekie van den Berg (1968 – 2016) maakte met passie voor het vak vele jeugdtheatervoorstellingen; onderscheidend en met een enorme betrokkenheid bij haar doelgroep. Zij was een vakkundige en bevlogen theatermaker-ondernemer en slaagde erin om steeds weer verrassende voorstellingen te produceren. In 2016 kwam zij plotseling te overlijden. Met de naar haar genoemde prijs houden we de herinnering aan Niekie en haar gedachtengoed levend. Zo kan zij een voorbeeld en stimulans voor anderen zijn bij het maken van theater zoals zij dat deed: onafhankelijk, gepassioneerd, geëngageerd en vernieuwend.

Na twee coronajaren zonder uitreiking is de Niekie van den Bergprijs terug. Deze prijs voor onafhankelijke theatermakers wordt op 4 juni 2023 uitgereikt op de culturele broedplaats Kanaal30 in Utrecht. De winnaar ontvangt een kunstwerk van Bas Peeperkorn en een geldprijs van € 2.500, voor de ontwikkeling van een nieuwe theaterproductie.
Naast Het Prinsensprookje: het hele verhaal, zijn de volgende voorstellingen genomineerd:

  –  De Wraak van Lorre door Het Epos Ensemble
  –  ‘t Is stil aan de Overkant door TG STOOK
  –  Onder water is het stil door Jong Hart Producties

Aanmelden voor de uitreiking kan door een mail te sturen naar produktie@sttprodukties.nl

Over Het Prinsensprookje (tekst: Caro Goldenbelt)
Het Prinsensprookje vertelt het sprookje van Harrie.
Harrie is een prins en moet, zoals een behoorlijke prins dat doet, trouwen.
Met Rosa welteverstaan.
Maar Rosa ruikt niet lekker.
En bovendien houdt zij alleen van hoepelen.
Dat kan anders, denkt Harrie.
Dus start hij zijn zoektocht naar De Liefde.
Een muzikaal verhaal voor jong en oud.*

*Inclusief zwaardgevecht en kus.

Geïnteresseerd in het boeken van de voorstelling? Neem vooral contact met ons op via info@dear-t.nl